2009. január 27., kedd

A vízállóságról röviden


Amikor egy órára az van ráírva, hogy 100 méterig vízálló akkor az nem azt jelenti, hogy leúszhatunk vele 100 méter mélyre. 100 méter mélyre csak úgy merülhetnénk le biztonságban az órával, ha az órát nem mozgatjuk a vízben. Ha csak az van ráírva az órára hogy 50m, 100m, 200m akkor az óra a megadott nagyságú vízoszlop nyomását viseli el statikus körülmények között. Vannak olyan modellek amelyekre BAR-ban írják rá a víz nyomását. Ez talán kevésbé félrevezető.
Mivel a gyakorlatban mozgatjuk az órát a vízben, nagyobb nyomás hat rá mint azt a mélység indokolná. Így a jelölésekhez a következő "valós mélységek" rendelhetők:

jelölés -> "valós" érték (kb.):
200m(20bar) -> 60-70m
100m(10bar) -> 30m
30m/50m(3/5bar) -> felszíni úszás (van olyan gyártó amely csak cseppállónak minősíti)

Ha az óra ISO 200m vagy divers' 200m , 300m stb. jelölést kapott, akkor ebben az estben a jelölt érték megfelel a "valós" értéknek.

kiegészítés:

Gombok működtetése víz alatt:

100 m vízállóságtól felfelé a Casio karórák gombjai működtethetők víz alatt (egy bizonyos mélységig - de meddig?!) , kivéve a speciális gombokat. Pl. világítás gomb az óra elején. Tehát csak a "szokványos", oldalt elhelyezkedő, henger alakú, fém gombok működtethetők víz alatt.
Mivel arról nincsen információ, hogy mennyi az a bizonyos mélység, mindeki csak a saját felelősségére nyomkodja azokat a gombokat...


Vízállóság elvesztése:

A hátlap és a gombok tömítő gumi gyűrűi idővel elöregednek. Ezeket karban lehet tartani, úgy hogy szilikonzsírral bekenjük őket ( a hátlap tömítőgyűrűjét viszonylag egyszerű, a gombokét koránt sem annyira egyszerű bekenni ).
Persze az órát is csak saját felelősségre szedjük szét...
Karbantartást (elemcsere stb.), javítást általában jobb a márkaszervízre bízni.

A szappanos víz is tönkreteheti az óra vízállóságát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése